Un server SMTP se referă la un server de poștă electronică care are rolul de a redirecționa mesajele electronice de la un expeditor către unul sau mai mulți destinatari. Acesta face acest lucru în conformitate cu reglementările protocolului de rețea pe internet. O funcție importantă a serverului SMTP este aceea de a ajuta la evitarea mesajelor spam.

Acest lucru se realizează prin utilizarea mecanismelor de autentificare care sunt puse în aplicare pentru a se asigura că numai utilizatorii autorizați livrează e-mailuri. Pentru a realiza acest lucru, majoritatea serverelor de poștă electronică moderne acceptă extensia protocolului ESMTP cu SMTP-Auth.

SMTP este parte a structurii protocolului TCP/IP. Acesta utilizeaza un proces numit „store and forward” (stocheaza si trimite) pentru realizarea trimiterii corespondentei. Functioneaza indeaproape cu Mail Transfer Agent (MTA) pentru a trimite emailul catre computerul si casuta de email corecte.

SMTP explica si directioneaza modul in care e-mailul dvs. se muta de la MTA-ul computerului dvs. la un MTA de pe alt computer si chiar mai multe computere. Folosind acea caracteristica „store and forward” mentionata anterior, mesajul se poate deplasa de la computerul dvs. la destinatie. La fiecare pas, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) isi face treaba. Din fericire pentru noi, totul are loc in culise si nu este nevoie sa intelegem sau sa operam SMTP.

Cum functioneaza SMTP ?

SMTP ofera un set de coduri care simplifica comunicarea mesajelor de e-mail intre serverele de e-mail (computerul din retea care gestioneaza emailurile care vin si pleaca de la dvs.). Este un fel de stenograma care permite unui server sa imparta diferite parti ale unui mesaj in categorii pe care celalalt server le poate intelege. Cand trimiteti un mesaj, acesta este transformat in siruri de text separate prin cuvinte cod (sau cifre) care permit identificarea si scopul fiecarei sectiuni.

SMTP furnizeaza aceste coduri, iar software-ul serverului de mail este utilizat pentru a le interpreta și măsura . Pe masura ce fiecare mesaj calatoreste spre destinatie, uneori trece prin mai multe computere, precum si prin MTA-urile lor individuale. Astfel, este stocat pentru scurt timp inainte de a trece la urmatorul computer din calea sa. Ganditi-va la acest lucru ca la o scrisoare care trece prin diferite maini, pe masura ce se indreapta spre casuta postala potrivita.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) poate transfera doar text si este destinat exclusiv trimiterilor. Nu poate gestiona fonturi, grafice, atasamente etc. Poate de aceea se numeste „Simple” (simplu). Din fericire, au fost create Multipurpose Internet Mail Extensions (MIME). Acestea codifica tot continutul non-text in plain text. In acest format transformat, SMTP este coaxial in transferul de date.

SMTP si limita de email

Majoritatea dintre noi nu stim acest lucru, dar furnizorii de servicii de Internet (ISP) au de obicei o limita la numarul de e-mailuri pe care le putem trimite intr-un anumit timp. De cele mai multe ori, este limitat la un numar stabilit pe ora sau pe zi.

Fiecare ISP se bazeaza pe SMTP-ul sau pentru a determina (si conduce) e-mailul care poate fi trimis printr-o singura conexiune (la urma urmei, este un protocol). Pentru unii oameni care lucreaza acasa sau gestioneaza liste de discutii mari, aceasta ar putea fi o problema. Dupa ce isi ating limita, ISP-ul va inceta pur si simplu sa trimita e-mailuri. Daca cred ca sunteti un spammer, s-ar putea chiar sa va inchida contul. Aceasta limita de e-mail variaza in functie de furnizorul de servicii de Internet.